inte alla gånger man får se en flygande ko
klimatmat
här är en intressant blogg och site om klimat och mat. Matpyramiderna borde vara användbara - det ska jag prova!
att ha med sig i livet
Jag är en sån som läser Familjesidan - NOGA!
Nu har jag hittat mina favorit-morföräldrar, såna önskar jag att jag hade haft.
Det Christine och Bo tänker ge sina barnbarn är att lära dom kasta långt, spotta långt och vissla - för det är viktigt!
Det tycker jag låter som den perfekta morförälder-presenten!
Nu har jag hittat mina favorit-morföräldrar, såna önskar jag att jag hade haft.
Det Christine och Bo tänker ge sina barnbarn är att lära dom kasta långt, spotta långt och vissla - för det är viktigt!
Det tycker jag låter som den perfekta morförälder-presenten!
fortsättning på julafton
Jag tror att jag ska testa det här....
Bräserad savojkål med bacon
6 portioner
1 savojkålshuvud
120 g bacon, tärnat
1 msk smör
1 dl vitt vin
2 msk hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
salt och peppar
(2 tsk krossade hela fänkålsfrön eller kummin)
Plocka bort de yttersta bladen på savojkålhuvuvdet. Halvera huvudet, skär bort rotstocken och strimla kålen fint. Skölj ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.
Stek bacontärningarna krispiga i smör i en stekpanna. Tillsätt kålen och låt fräsa i ytterligare någon minut.
Slå på vinet, täck med lock och låt sjuda tills savojkålen är mjuk, ca 10 minuter.
Vänd ner persilja och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt fänkålsfrön eller kummin. Gott till exempelvis stekt fisk.
eller det här....
Toskansk savojkålsgryta
4 portioner
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2–3 msk olivolja
1 savojkålshuvud, strimlat
(1 blekselleristjälk, skivad)
2 dl kycklingbuljong
1 krm torkad timjan
5 skivor prosciutto eller lufttorkad skinka
1 dl kokta stora vita bönor (smörbönor)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull utan att de får färg. Tillsätt savojkål och eventuellt blekselleri och fortsätt fräsa tills grönsakerna har mjuknat. Slå på buljong och rör i timjan, skinka och bönor. Låt sjuda 15 minuter. Smaksätt med salt, svartpeppar och olivolja.
Bräserad savojkål med bacon
6 portioner
1 savojkålshuvud
120 g bacon, tärnat
1 msk smör
1 dl vitt vin
2 msk hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
salt och peppar
(2 tsk krossade hela fänkålsfrön eller kummin)
Plocka bort de yttersta bladen på savojkålhuvuvdet. Halvera huvudet, skär bort rotstocken och strimla kålen fint. Skölj ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.
Stek bacontärningarna krispiga i smör i en stekpanna. Tillsätt kålen och låt fräsa i ytterligare någon minut.
Slå på vinet, täck med lock och låt sjuda tills savojkålen är mjuk, ca 10 minuter.
Vänd ner persilja och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt fänkålsfrön eller kummin. Gott till exempelvis stekt fisk.
eller det här....
Toskansk savojkålsgryta
4 portioner
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2–3 msk olivolja
1 savojkålshuvud, strimlat
(1 blekselleristjälk, skivad)
2 dl kycklingbuljong
1 krm torkad timjan
5 skivor prosciutto eller lufttorkad skinka
1 dl kokta stora vita bönor (smörbönor)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull utan att de får färg. Tillsätt savojkål och eventuellt blekselleri och fortsätt fräsa tills grönsakerna har mjuknat. Slå på buljong och rör i timjan, skinka och bönor. Låt sjuda 15 minuter. Smaksätt med salt, svartpeppar och olivolja.
Lilla julafton!
Jag har fått min första Ekolåda! Skitkul! Nu ska jag bara hitta på bra recept på selleri och savoykål, hmmmm
Moderskapets små under
Det upphör aldrig att förvåna en - att man kan ha så kloka barn!
Fast man själv inte är riktigt klok.....

Fast man själv inte är riktigt klok.....
