fortsättning på julafton
Jag tror att jag ska testa det här....
Bräserad savojkål med bacon
6 portioner
1 savojkålshuvud
120 g bacon, tärnat
1 msk smör
1 dl vitt vin
2 msk hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
salt och peppar
(2 tsk krossade hela fänkålsfrön eller kummin)
Plocka bort de yttersta bladen på savojkålhuvuvdet. Halvera huvudet, skär bort rotstocken och strimla kålen fint. Skölj ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.
Stek bacontärningarna krispiga i smör i en stekpanna. Tillsätt kålen och låt fräsa i ytterligare någon minut.
Slå på vinet, täck med lock och låt sjuda tills savojkålen är mjuk, ca 10 minuter.
Vänd ner persilja och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt fänkålsfrön eller kummin. Gott till exempelvis stekt fisk.
eller det här....
Toskansk savojkålsgryta
4 portioner
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2–3 msk olivolja
1 savojkålshuvud, strimlat
(1 blekselleristjälk, skivad)
2 dl kycklingbuljong
1 krm torkad timjan
5 skivor prosciutto eller lufttorkad skinka
1 dl kokta stora vita bönor (smörbönor)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull utan att de får färg. Tillsätt savojkål och eventuellt blekselleri och fortsätt fräsa tills grönsakerna har mjuknat. Slå på buljong och rör i timjan, skinka och bönor. Låt sjuda 15 minuter. Smaksätt med salt, svartpeppar och olivolja.
Bräserad savojkål med bacon
6 portioner
1 savojkålshuvud
120 g bacon, tärnat
1 msk smör
1 dl vitt vin
2 msk hackad bladpersilja
2 msk crème fraiche
salt och peppar
(2 tsk krossade hela fänkålsfrön eller kummin)
Plocka bort de yttersta bladen på savojkålhuvuvdet. Halvera huvudet, skär bort rotstocken och strimla kålen fint. Skölj ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.
Stek bacontärningarna krispiga i smör i en stekpanna. Tillsätt kålen och låt fräsa i ytterligare någon minut.
Slå på vinet, täck med lock och låt sjuda tills savojkålen är mjuk, ca 10 minuter.
Vänd ner persilja och crème fraiche. Smaksätt med salt, peppar och eventuellt fänkålsfrön eller kummin. Gott till exempelvis stekt fisk.
eller det här....
Toskansk savojkålsgryta
4 portioner
2 gula lökar, skivade
2 vitlöksklyftor, hackade
2–3 msk olivolja
1 savojkålshuvud, strimlat
(1 blekselleristjälk, skivad)
2 dl kycklingbuljong
1 krm torkad timjan
5 skivor prosciutto eller lufttorkad skinka
1 dl kokta stora vita bönor (smörbönor)
salt och svartpeppar
Fräs lök och vitlök i olivolja i en stor kastrull utan att de får färg. Tillsätt savojkål och eventuellt blekselleri och fortsätt fräsa tills grönsakerna har mjuknat. Slå på buljong och rör i timjan, skinka och bönor. Låt sjuda 15 minuter. Smaksätt med salt, svartpeppar och olivolja.
Kommentarer
Postat av: Nea
Kul med lådan!
Men man får inte säga jul än.
SV: Jag tror den är obehaglig för mina ögon ser helt svarta ut.
Trackback